Rajzolás Gyerekeknek

2024-02-19T10:47:46+00:00 által|

Rajzolás gyerekeknek  – Stresszoldás gyerekeknek

Cikkemből megtudhatod, hogy mit tegyél és mit ne, ha tudatos szülőként szeretnéd megőrizni gyermeked alkotókedvét és kreativitását?

…hogy a rajzolás tényleg arról szóljon, amiről kéne… gyermeked szabadon kifejezhesse érzelmeit, gondolatait és felszabadíthassa kreatív energiáit….

Rajzolás gyerekeknek: Kreativitásgyilkos sablonok

Bár azt gondolnánk, hogy a rajzolás gyerekeknek fejleszti a kreativitást… sajnos ez nem mindig így történik!

Ugyanis több szülő keresett már meg azzal a kérdéssel, hogy segíthetnek-e a gyereknek rajzolást tanulni?

Olyan online oktató anyagokra bukkanhattok az interneten, melyek szülőknek szóló „útmutatásokat” tartalmaznak, hogyan is tanítsd meg a gyereket nyuszit, autót, virágot stb. rajzolni…

„köröket, négyzeteket, háromszögeket, ellipsziseket rajzoltatunk a gyerekekkel és ezekből építünk fel állatfigurákat, embereket…”

Ezek az „oktató anyagok” a benne található „sablongyűjteménnyel” az élen, elnyomják a gyermek képzelőerejét a sématanítással.

Bár szülőként jót akarunk, mégis a lehető legrosszabbat tesszük: gyermekünk kreativitását nyirbáljuk meg!

Nincs értelme ilyen és ehhez hasonló „oktató” (?!)  anyagokat beszerezned, melyek hatására:

Ceruza ikonGyermeked, a szeme elé kerülő dolgokat még véletlenül sem úgy látja, ahogy azok valójában kinéznek, hanem szimbólumokat teremt a fejében a dolgokról.

Ceruza ikonA gyermek képzelőerejét húzza le arra a szintre, hogy utána majd minden cicát, lovat vagy kutyát egyformának lásson és rajzoljon!

Ceruza ikonMegöli a gyermek kreativitását, később mereven fog ragaszkodni berögzült sémáihoz….és ami még rosszabb, nem csak a rajzolásban, hanem a mindennapi gondolkodásmódjában is!

Nos, Te ezt szeretnéd?

Rajzolás gyerekeknek: Kisebbek és nagyobbak egyaránt küzdenek…

Függetlenül a gyermek életkorától, megjelennek a rajzolással kapcsolatos nehézségek.  Megannyi kétségbeesett és aggódó szülő keres meg azzal, hogy bár tisztában van vele, mennyire fontos a gyerek életében a rajzolás, valamiért mégsem rajzol a gyermek.

Talán azért nem rajzol, mert nincs sikerélménye?

Hangzik a kérdés a szülők részéről, amikor azt kutatják, vajon miért nem akar, nem tud, vagy nem mer rajzolni csemetéjük.

Erre sokféle válasz lehetséges, de ne menjünk el az alábbiak mellett:

Ceruza ikonMert már a gyerekekben is egy tucat téves gondolat él a „szép” és „elvárt” rajzzal kapcsolatban.

Ceruza ikonMert már egészen kicsi kortól megtapasztalják az összehasonlítgatást, a kritizálást, kijavítást: „Nézd csak, ott nem jó…!” vagy  „Szép-szép, DE…” Mert már az óvodában sem „illik” másnak lenni, mint a többiek.

Mire van szükség, hogy a rajzolás valóban élmény legyen a gyerekeknek?

Élményekre, tapasztalásokra, melyek aztán a rajzolás terén alkotásra inspirálják. Gondolatai, érzelmei szabad és előítéletektől mentes kifejezésére.  Arra, hogy gyerek legyen, játsszon, kísérletezzen, próbálkozzon, elessen és megéljen. És természetesen sok-sok pozitív megerősítésre – tőlünk szülőktől.

Ennyire egyszerű a válasz!

Rajzolás egyenlő kreativitás?

Tudtad, hogy mindenki kreatívnak születik? Aztán valami rejtélyes (?) oknál fogva ez a képességünk később elsorvad.

A kreatív, rugalmas gondolkodásmódot viszont utólag elég nehéz fejleszteni, pedig ez manapság létszükségletünk, az élet bármely területén óriási szükségünk van rá.  A művészeteknek ezért hatalmas jelentősége van a személyiségfejlődésben.

Rajzolás gyerekeknek: NE tanítsd rajzolni – 8 éves kor alatt!

Fejlődéslélektan és rajzkészség együtt jár kézen fogva! Szakértő pszichológusok, pszichiáterek értenek egyet abban, hogy a gyermekek „lelkivilágába” ilyen módon beavatkozni 7-8 éves kor alatt szigorúan tilos!!!

Hogyan fejlesztheted mégis gyermeked rajzkészségét?

Ceruza ikonMinél többféle rajz-és festési technikákkal ismertesd meg gyermeked, hogy kedvére kiválaszthassa, amelyikkel legszívesebben alkot. Ha nem értesz hozzá, vidd el hozzáértő (!) oktatóhoz, aki bevezeti őt a felfedezések és szabad alkotás világába.

Ceruza ikonMinél többet mesélj neki, melyek egyrészt az érzelmi intelligenciáját is fejlesztik, másrészt ihletet ad neki a további alkotáshoz.

Ceruza ikonEngedd neki, hogy kipróbáljon új ötleteket, megoldásokat.

Miért ajánlott a rajzolás gyerekeknek  – azaz, milyen előnyökhöz jut gyermeked, ha rendszeresen alkot?

A mai oktatási rendszert úgy alakították ki, hogy jellemzően a gyermek bal agyféltekéjét eddze, szinte teljesen elhanyagolva az annyira kreatív jobb agyféltekéjét, elveszítve ezzel agyának potenciális képességeinek nagy részét!

Az iskolákban oktatott fő tantárgyak által szinte kizárólag verbális és számszerű ismereteket tanulnak a gyerekek, ilyen az olvasás, írás, matematika…

Azonban fontos tudnod, hogy a jobb agyféltekében is hatalmas potenciál rejlik, melyet jelenleg egyáltalán nem használ ki gyermeked!

Szerencsére a rajzolás hatékony módja annak, hogy visszaszerezzük, növeljük és kihasználjuk a jobb agyféltekénkben rejlő képességeket, lehetőségeket.

Tehát a hangsúly a két agyfélteke közötti harmonikus együttműködésen van!

Ha problémáink megoldása érdekében képesek vagyunk összekapcsolni agyféltekéinket, az igazán kreatívvá és hatékonnyá tesz bennünket.

Rajzolás gyerekeknek: Egyszerű, de nagyszerű…

Nem sikk egyszerűnek lenni, egyszerűen és kézenfekvően – ahogy mondják –, józan paraszti ésszel gondolkodni.

Minden annyira „tudományos” és túlmisztifikált. Gyakorló anyukaként, valamint gyermekek és felnőttek trénereként számtalanszor találkozok ezzel a megközelítéssel, gondolkodásmóddal.

Tudományosan tanuljuk a gyermeknevelést, olvassuk az okosabbnál okosabb cikkeket arról, hogy mit és hogyan csináljunk, hogy zseni, sikeres és „versenyképes” felnőtteket neveljünk.

Aztán ha nem úgy sülnek el a dolgok, mély apátiába zuhanunk és megkérdőjelezzük, hogy valóban jó szülők vagyunk-e. A gyerekeket azonban senki sem kérdezi meg, hogy valójában mire is volna szükségük.

Pedig a válasz olykor pofon egyszerű. Annyira, hogy már el is bizonytalanodhatunk, hogy ez egészen biztos? Nem kéne még egy kicsit bonyolítani rajta?

Tehát amíg csemeténket árgus szemekkel figyeljük és folyamatosan a legutóbb olvasott szakmai cikkhez, az óvó/tanító néni véleményéhez, a szomszéd gyerekhez vagy a barátaihoz mérjük, hogy tud-e annyit és olyan ügyesen, inkább csak törekedjünk arra, hogy jelen legyünk az életében.

Biztosítsuk számára azt a biztos hátteret, bázist, hogy ki merje bontani a szárnyait és az lehessen, aki ő maga. Egy önálló kis személyiség. Igen, már gyermekként is, bár még formálható, de az „alapanyag” már kész van… Rajtunk, szülőkön múlik, hogy mit hozunk ki belőle. smiley

10 év feletti gyermekek rajzoktatásáról itt olvashatsz még többet!

ONLINE Rajztanfolyam 10 év feletti gyermekeknek – a tantermi tanfolyamunk teljes anyaga 30 oktató videóval, ahol lépésről-lépésre vezetjük be a gyerekeket az élethű rajzolás világába.

Olvass többet  gyermek rajztáborainkról, ahol gyermeked  önbizalma és kreativitása szárnyakat kap!

Go to Top