Színesedj! avagy élet a jobb agyféltekés grafit tanfolyam után – a SzínesCeruzák

2020-04-15T10:19:58+00:00

Gondoltál már arra, hogy a szürke grafit helyett színesben is megrajzold kedvenc témáidat?

Amúgy is olyan szürke most odakint minden, viszont Te dönthetsz úgy, hogy otthonodban gyönyörű színeket varázsolsz az íróasztalon…
Ha van otthon néhány színes ceruzád, már kezdődhet is a szórakozás… 😀

Készítettem egy rövid videót, amiben megfigyelheted, hogyan készítek el egy különleges alkotást színes ceruza segítségével.

Hogy otthon, egyedül alkotva is garantált legyen a sikerélményed, készültem Neked néhány praktikus technikai tippel…

Amire szükséged lesz az otthoni rajzoláshoz:

Ceruza ikonNéhány puhább színes ceruza: Például a Stabilo Trio  Thick színes ceruzáival rendkívül szépen tudsz satírozni. Ezt a ceruzát  bármelyik hipermarketben beszerezheted.

Mi a SzínesCeruzák rajztanfolyamon pedig a Bruynzeel minőségi színes ceruzáit használjukmelyekről itt találsz több információt. 

Ceruza ikonVastagabb rajzlap  Ha van otthon egy vastagabb műszaki rajzlap, az is megfelelő, viszont a vékony fénymásoló papír (80g-os) alkalmatlan arra, hogy színes ceruzával dolgozz rá.
Ez utóbbi maximum egy réteg színt képes befogadni, és nagyon hamar kifényesedik a felülete.

SzínesCeruzák rajztanfolyamon, mi a Fabriano 120g-os rajzkartonját használjuk, hiszen kellően vastag és porózus a felülete, így akár több rétegben is satírozhatunk rá, ami a színkveréshez elengedhetetlen.

Ceruza ikonRajztábla Javaslom, hogy a rajztábla és a papír közé tegyél néhány vékony papírlapot, hogy puha felületen tudj satírozni. Meglátod, így sokkal kellemesebb lesz dolgozni a rajzpapíron, és a végeredmény is szebb lesz.

Ceruza ikonKeményebb radír A puha radírok itt nem működnek megfelelően, így a gyurmaradírt sem fogod tudni használni.
A tanfolyamon mi a Deli fekete radírját használjuk.

Mire figyelj rajzolás során?  Technikai tippek…

Ceruza ikonElőször mindig a világosabb színekkel kezd a satírozást, fokozatosan mélyítsd a színeket a sötétebb tónusokkal.

Ceruza ikonFeketét csak a színezés legvégén használj! Ha a rajzolás elején felviszed a fekete színt, könnyen megtörténhet, hogy belemosódik a tiszta színekbe és piszkossá, élettelenné teszi az alkotást!

Ceruza ikonHasználj több tónusértéket, azaz a világosabb színek mellett bátran alkalmazd a sötétebb tónusokat! Ettől rajzod megtelik élettel, látványosabb lesz.

Ceruza ikonFeketét csak a színezés legvégén használj! Ha a rajzolás elején felviszed a fekete színt, könnyen megtörténhet, hogy belemosódik a tiszta színekbe és piszkossá, élettelenné teszi az alkotást!

Ceruza ikonEgy bizonyos szín tónusértékét (világosságát/sötétségét) a nyomáserősség változtatásával is tudod módosítani. Ha erősebben rányomod a ceruzát a papírra, sötétebb tónust, ha kevésbé nyomod rá a ceruzát, akkor pedig világosabb színt kapsz.

Ceruza ikonSatírozás közben döntsd meg a ceruzádat, hogy a ceruza hegyének az oldalát használd!

Ceruza ikonEz egyrészt azért fontos, hogy csíkmentes, egyenletes felületet tudj létrehozni, másrészt így kevésbé sérted fel a ceruza hegyével a papír felületét, ezáltal több réteget tudsz majd egymásra felhordani.

Végezetül hoztam Neked néhány fázisrajzot is, ahonnan ellesheted a színes ceruzás rajzolás folyamatát, lépésről-lépésre.

forrás: Pinterest – Cuong Nguyen alkotása

Kellemes időtöltést kívánok Neked a színek világában!

Ui: Ha nem akarsz itt megállni és többet szeretnél tudni a színes ceruzás rajzolás profi titkairól, a SzínesCeruzák rajztanfolyamunkon mindent megtanulhatsz! 🙂

Go to Top